Vitsand

Allt om den fantastiska badplatsen i Tivedens nationalpark, vad du kan göra vid Vitsand och hur du enklast når badplatsen. 

Vitsand

Källa: Naturkartan.se

Att sola och bada är alltid roligt och för många är Vitsand ett självklart alternativ. En långgrund badstrand med ett perfekt läge för dig som älskar den fantastiska naturen i Tiveden. Badstranden ligger inte långt ifrån boendet och det finns självklart parkering inte långt ifrån badplatsen. Dock kräver det att man går en bit för att komma till Vitsand. Smidigast är det om man tar tar bil eller cykel för att komma hit, annars kan det ta en stund om man ska vandra.

Ett helt skyddat område gör att vattnet är rent och sjön är omgiven av skog och natur. Vitsand ligger vid Stora Trehörningen och passar för alla åldrar. Samtidigt finns det toaletter och även en grillplats för dig som vill grilla. Det är en av de få platser i nationalparken där du får tända en eld. För dig som vill kombinera sol och bad med andra friluftsaktiviteter är Vitsand ett bra utflyktsmål. Vitsand har även sin egen entré som gör att man kan parkera så när som möjligt för att ta sig till badet. Den entrén är också mindre besökt än huvudentrén och du har därmed större chans att hitta parkering och slipper trängseln.

Vad du kan göra i närheten av Vitsand

Vill du inte spendera hela dagen med att sola och bada finns det mycket du kan göra i närheten av Vitsand. Den ligger trots allt i Tivedens nationalpark och det innebär att en fantastisk natur väntar runt hörnet. Precis vid badet finns Tärnekullsrundan för dig som vill vandra runt och se naturen. Dock är det en krävande rutt som inte är lämplig för väldigt små barn.

Det finns mycket att se i nationalparken och den är stor nog för att uppta flera dagar utan att du hinner se hela nationalparken. Du kan vandra i väg och se Junker Jägares sten, se Vitsandstärnarna och vandra ner mot Stigmanspasset. Den trolska naturen i nationalparken finns inte överallt och det kan verkligen vara värt att spendera dagen med att bada och utforska allt som finns att se.

Rida och cykla i Nationalparken

Vill du utforska området kring Vitsand går det att både cykla och rida i parken. Det finns cykel- och ridleder som kan kombineras med ett dopp. Alla tänkbara friluftsaktiviteter är tänkbara att göra i Tivedens nationalpark. Tänk bara att allemansrätten är begränsad i nationalparken, du får inte grilla vart som helst och inte skada området på något sätt och vis. Grenar får inte brytas och saker får självklart inte slängas på marken här.