Vandra i Tiveden

Att vandra i Tiveden är roligt och du kan upptäcka en vacker, trolsk natur och se vackra sjöar. Utforska skog och mark genom att vandra i Tiveden.

Vandra i Tiveden

Planerar du att vandra i Tiveden har du kommit till rätt sida. Vi går igenom alla vandringsleder i Tiveden som du kan använda dig av. Här kan du upptäcka den trolska naturen och se helt fantastiska saker. Samtidigt som du kan koppla av och njuta av stillheten och lugnet som finns i naturen. Ge dig ut och upptäck Tiveden på det bästa sättet, genom att vandra. Här hittar du gott om vandringsleder i Tiveden som passar för dig som vill gå en kortare och längre sträcka. För både nybörjaren och den erfarne finns det många leder att välja mellan.

Låt oss börja ditt äventyr i skogarna, ängarna och bergen som finns i Tiveden. Du kommer snabbt att se varför området har kantats av legender, sägner och myter. Vem vet, du kanske har möjligheten att springa på trollen i Tiveden under dina vandringar.

Blanksjöslingan – 7 km

Källa: Tiveden.se

En led som främst går på skogs- och grusväg men som tar dig genom ett riktigt gammalt och fint skogsområde. Känner du dig äventyrlig kan det här vara leden för dig som då du kan lämna den och besöka en utsiktsplats som låter dig titta ut över det skogbeklädda området. Startpunkten är Entré Ösjönäs vid Tivedens Nationalpark där du följer grusvägen mot Lilla Trehörningen tills du ser de rosa markeringarna som markerar leden.

Blanksjöslingan är lämpad för alla då det är en enkel led att vandra och även barn kan följa med men dock inte de allra minsta. Den är på 7 km och ger dig möjligheten att vandra i Tiveden med gott om rastplatser utmed leden. Var dock uppmärksam då du kan möta människor på häst utmed leden. Därför ska du iaktta normal försiktighet när du vandrar på Blanksjöslingan.

Fördelar:

 • 7 km lång.
 • Låter dig se skog och sjö.
 • Passar utmärkt att ta med barnen.

Byrundan Granvik – 2 km

Källa: Tiveden.se

Granviken var förr i tiden ett brukssamhälle med dammar, sågverk, tegelbruk och masugn. Nu har den tiden på många sätt passerat men det finns fortfarande mycket att se. Byrundan Granvik tar dig runt och visar dig hur samhället såg ut under industrialiseringens glansdagar. Rundan är kort men låter dig se allt på en och samma gång. Det behöver inte vara svårt att vandra i Tiveden och se det du vill då det finns både korta och långa vandringsleder.

Du kan börja rundan hur du vill men den första informationsskylten finns vid Engelska parken som finns strax öster om Granviks besökscentrum. Idag är Granvik en livlig sommarort med stort fokus på friluftsliv och turism. Byn är full av historia då Granviks såg blev beslagtagen av Gustav Vasa på 1500-talet.

Fördelar:

 • Kort runda.
 • Se hela byn Granvik.
 • Fokuserad på historia.

Djäknerundan – 11 km

Källa: Tiveden.se

Upplev Vätterns skärgård, gamla kulturlandskap och mossgrön skog på den lättvandrade Djäknerundan. Det är ett perfekt tillfälle att ta de där perfekta semesterbilderna. Samtidigt som det är en vandring som inte är för kort och inte heller för lång. Ett perfekt sätt att vandra i Tiveden då vandringsleden börjar vid Granviks besökscentrum. Den följer enkla skogsvägar och stigar men om du vill kan du även börja rundan vid Stora Djäknesjön.

Längst med leden hittar du informationstavlor som berättar om de sevärdheterna du möter utmed leden. De stora ekarna vid Djäknetorp, den vackra rastplatsen med vindskydd vid Stora Djäknesjön och jättegrytan på Jättabergen. Ge dig ut och se vacker natur i Tiveden utmed en led som låter dig upptäcka det vackra landskapet och den trolska naturen.

Fördelar:

 • Vacker natur.
 • Enkel rutt att vandra.
 • Perfekt längd.

Granviksleden – 5 km

Källa: Tiveden.se

Vandra genom kuperad och böljande skogsstigar med utsiktsplatser, tjäderskogar och skogssjöar utmed Granviksleden. En vacker led som börjar likt många från Granviks besökscentrum och du följer den genom att leta efter orangea markeringar. Det är färgen som markerar den här leden. Den är inte lång men är ett måste för dig som vill se mycket av området kring Granvik. Kan vara ett perfekt komplement till dig som redan tagit Byrundan Granvik.

Leden kallas även för de tre sjöarnas vandring då du passerar Yttersjön, Blanksjön och Stora Ormahålan. Naturen är vacker och sjöarna är inramade av berghällar och uråldriga furor.

Fördelar:

 • Enbart 5 km.
 • Fantastisk natur.

Gruvrundan – 4,8 km

Källa: Tiveden.se

Ta dig tillbaka till forna tiders gruvbrytning på Bölet där man redan på 1600-talet började bryta malm här. Ändra fram till 1946 var det här en aktiv gruva men numera finns det ingen sådan verksamhet här. Det var ett stort brukskomplett som dock växte fram i och med gruvbrytningen. Leden börjar vid Vretgruvan men du passerar och mycket annat. Leden är grönmarkerad och därmed lätt att gå men iaktta normal försiktighet då det kan finnas vattenfyllda gruvhål utmed vägen.

Upplev ett område som under lång tid var betydelsefull för Sverige då gruvnäringen var av stor vikt. Det finns självklart vacker natur i området men du kan också vandra runt och se hur en gruva såg ut tidigare.

Fördelar:

 • Historisk runda.
 • Rätt kort vandringsled.
 • Grönmärkt.

Junker Jägarerundan – 2,8 km

Källa: Tiveden.se

En ganska kort men som bitvis kan vara rätt krävande. Leden är på 2,8 km och tar dig igenom delar av Tivedens nationalpark och du passerar även Junker Jägares sten. Ett mäktigt stenblock som förts hit genom inlandsisarna för 10 000 år sedan. Stenen har fått sitt namn från en sägen som är ganska dramatisk där en ung man, Junker Jägare, mister sin älskade jungfru. Leden startar vid Entré Vitsand eller vid Huvudentrén och tar dig runt i Nationalparken. Om du gillar att vandra i Tiveden är det här en vandringsled du måste besöka.

Fördelar:

 • Se Junker Jägares sten.
 • Kort runda på 2,8 km.
 • Passa på att ta ett dopp i Vitsand.

Kungens växtrunda -2,5 km

Källa: Tiveden.se

Öva upp dina botaniska kunskaper utmed Kungens växtrunda med sin början vid Granviks besökscentrum. Livregementet Husarerna, K3, skänkte den till Kung Carl XIV Gustav under 90-talet. Utmed leden finns massa spännande växter med tillhörande informationstavlor som berättar om dess egenskaper.

Du passerar en engelsk park från 1800-talets bruksepok med björk, bok, lärk och en del utländska löv- och barrträd. Leden är enkel och grönmärkt och enbart 2,5 km lång. Kan vara ett komplement till Byrundan Granvik för att se allt som området har att erbjuda.

Fördelar:

 • Intressanta växter.
 • Kort runda.

Kyrkstig Tivedstorp Sannerud – 5 km

Källa: Tiveden.se

Den gamla stigen var det enda sättet för människor att ta sig till kyrkan. Stigen leder genom trånga dalar och myrmark. En riktig vildmarkskänsla är vad du får om du tar den här leden på 5 km från Tivedstorp till Sannerud. Stigen är markerad med blå färg för att du ska hålla dig på leden. En perfekt dagstur som slutar i Sannerud med Café, Lanthandel och restaurangen Luripompa som dock bara är öppen på somrarna.

Fördelar:

 • Vildmarkskänsla.
 • Historisk stig till kyrkan i Sannerud.
 • Restaurang och café finns.

Kyrkstig Åboholm Sannerud – 7 km

Källa: Tiveden.se

Precis som Kyrkstigen mellan Tivedstorp och Sannerud fanns det en kyrkstig mellan Åboholm och Sannerud. Den är 2 km längre än sin tvilling och är på 7 km men med samma fantastiska slutdestination. Restaurangen Luripompa väntar på dig eller besök Lanthandeln samt Cafét. Leden mellan Åboholm och Sannerud är markerad med blå färg. Den är lite mer utmanade men fortfarande grönmärkt.

Fördelar:

 • Gammal kyrkstig.
 • Restaurang, café och lanthandel finns.

Norra Vätternleden – 25,1 km

Källa: Tiveden.se

Det här är inte leden för dig som vill utmana sig själv då det är en tredagarsvandring som väntar på dig utmed Norra Vätternleden. 25,1 km är inget man går på en dag och den börjar vid Olshammargården längst med Vätterns strand och upp förbi några små sjöar fram till Stenkällegården. En riktig utmaning som kan vara spännande att ta sig igenom och som låter dig se mycket av området kring Tiveden. All den vackra naturen som finns i omgivningen kan du se när du tar den här vandringsleden i Tiveden.

Fördelar:

 • En riktig utmaning.
 • Övernatta utmed vägen.

Rundslinga Tiveden – 12 km

Källa: Tiveden.se

Ge dig ut i Tiveden på upptäcktsfärd och se om du kan se tomtar och troll i verkligheten. Om du är smidig kan du utmed den här leden krypa in i Vargaklämman och se den bevarade rullstensåsen Getaryggen som är ett naturreservat. En heldagstur på 12 km som låter dig uppleva den trolska naturen i Tiveden på en vandringsled som är blåmarkerad.

Fördelar:

 • Se Vargaklämman.
 • Getaryggen.
 • Upplev en trevlig rundslinga.

Rundslingan Tutterskulle – 9 km

Källa: Tiveden.se

Den här rundslingan får även användas av cyklister och ryttare. Se därför till att du iakttar viss försiktighet på leden. Den är 9 km lång och passerar många fina sjöar och naturreservatet Tutterskulle som är den uggletätaste platsen i Tiveden. Här kan du se både Sparvugglan och Pärlugglan om du har tur.

Fördelar:

 • Ta dig runt naturreservatet.
 • Ge dig ut på ugglesafari.

Stenkällerundan – 2,2 km

Källa: Tiveden.se

Är en ganska kort men också krävande led i Tivedens Nationalpark. Den är bara 2,2 km lång men tar dig till stenblocken runt Stenkällan. Här finns trappor som tar dig upp på höjderna och får då utsikt hela vägen till Vättern. Du kan använda dig av en förbindelseled på 1,5 km för att ta dig till Vitsand och ta tillfället i akt med ett snabbt dopp. Leden börjar vid Huvudentrén och du kan ta många avstickare från leden för att se annat i Nationalparken.

Fördelar:

 • Vacker runda i Tivedens nationalpark.
 • Se Stenkällan.
 • Kort runda på 2,2 km.

Stigmansrundan – 4,2 km

Källa: Tiveden.se

Stigmansrundan är krävande och tar dig igenom Nationalparken med start från Huvudentrén där den också slutar. Leden tar dig igenom Stigmanspasset med branta stup på båda sidor. Du passerar Stenkällan eller Stora Trehörningens strand på vägen tillbaka. Passa på att besöka Vitsand då det finns en förbindelseled som bara är 400 meter lång till badstranden. Stigmansrundan är 4,2 km lång och tar en del tid att hinna med.

Fördelar:

 • Upplev Stigmanspasset.
 • Vandra i Nationalparken.

Stora Fjället rundan – 4 km

Källa: Tiveden.se

Den här leden har blivit lite av en klassiker i området med kulturhistoriska miljöer, hällmarkstallskog och mörka skogsjöar. Leden passerar genom naturreservatet Stora Fjället och spår av torparlivet, gamla källare och husgrunder. Enklast är att parkera vid Stora Ormahålan och den här leden är blåmärkt så lite svårare än många andra leder. Den är på 4 km men du får möjligheten att se mycket av området, fantastisk natur och historiska miljöer.

Fördelar:

 • Se spår av torparlivet.
 • Passera genom Stora Fjället.

Rundan Tivedstorp Stenkällegården - 12 km

Källa: Tiveden.se

Med sin början i byn Tivedstorp med anor från 1600-talet tar Rundan Tivedstorp till Stenkällegården dig igenom Nationalparken. Upplev Trollkyrkan och slutligen når du fram till Stenkällegården. En runda på 12 km som är blåmärkt. Det gör att den är lite svårare och mer krävande än om den varit grönmärkt. Det finns rastplatser utmed vägen och det är mycket att se och uppleva utmed den här vandringsleden i Tiveden.

Fördelar:

 • Börja i Tivedstorp.
 • Upplev Trollkyrkan.
 • 12 km lång.

Trehörningsrundan – 9,5 km

Källa: Tiveden.se

Lång, varierad och krävande led som är den längsta leden i Nationalparken. Den tar dig runt hela sjön Stora Trehörningen och passerar alla Entréer till Nationalparken. Upplev alla naturtyper som finns i Nationalparken med gammelskog, karga hällmarker och stränder. En led på 9,5 m som dock inte är utmärkt utmed en sträcka som går utanför Nationalparkens gränser.

Fördelar:

 • Krävande rutt.
 • Tar dig runt om sjön Stora Trehörningen.

Trollkyrkorundan – 4,6 km

Källa: Tiveden.se

Är en ganska lång och krävande led som börjar och slutar vid Huvudentrén till Nationalparken. Vandra i Tiveden och med hjälp av trappor och spänger tar du dig igenom den dramatiska sprickdalsterrängen hela vägen fram till Stora och Lilla Trollkyrkan. Längst med leden finns informationstavlor och det finns även delar av leden som tar dig igenom svår terräng. Var förberedd på att det kommer ta tid att vandra den här rundan och att den kan vara krävande.

Fördelar:

 • Se stora och lilla Trollkyrkan.
 • Vacker natur.

Tärnekullerundan – 1,3 km

Källa: Tiveden.se

Kort led men som kan vara krävande under vissa sträckor. Den börjar och slutar vid Vitsand i Nationalparken och tar dig igenom en mörk och fuktig granskog. Där det finns stora block och grottor och du kommer upp i Tärnekullens torra och varma hällmarker där tallar och lavar finns. En trevlig led på bara 1,3 km men som kan låta dig upptäcka och se mycket av Nationalparken utan att det tar alldeles för lång tid.

Fördelar:

 • Kort led som är krävande.
 • Börjar vid Vitsand.

Vandringsled Öudden – 6 km

Källa: Tiveden.se

Du börjar vid Ramundeboda kloster och följer en skyltat vandringsled ner till Öudden. Du passerar klosterruinen, förbi badet och vidare mot Ramunders grav som är en fornlämning. En led på 6 km som låter dig se mycket av både natur och samtidigt en del historia. Du finner naturbarrskog och resterna av ett gammalt odlingslandskap utmed vägen. Ramundeboda kloster var det enda av Antonitordens konvent i Sverige.

Fördelar:

 • Historiska inslag.
 • Fornlämning.

Vitsandrundan – 1 km

Källa: Tiveden.se

En omarkerad led i Nationalparken på en dryg km som tar dig till Vitsandsgrottorna. Leden börjar och slutar vid Vitsand, en enkel led som inte tar lång tid att vandra. Med som fortfarande låter dig se delar av Tivedens nationalpark och kan lätt kombineras med ett dopp. Upplev vacker natur och utforska Vitsandsgrottorna när du nu har möjligheten.

Fördelar:

 • Kort runda.
 • Upptäck Vitsandsgrottorna.

Västra Vätternleden – 31 km

Källa: Tiveden.se

Det här är vandringsleden i Tiveden som är riktigt krävande och tar flera dagar att genomföra. Passera historiskt intressanta platser som Granviks och Forsviks bruksmiljöer. Passa på att bo på alternativa boendet eller att tälta på intressanta platser under vandringsleden. Naturen varierar under leden och går genom skogslandskap med åar och mindre bergsryggar. Terrängen kan bitvis vara kuperad och leden är klart utmärkt med orangea färg på träd, stolpar och pilar.

Fördelar:

 • En riktigt utmaning.
 • 31 km.
 • Skogslandskap.