Sjöar i Tiveden

Gillar du att sola och bada, fiska eller spendera tid på vattnet. Då behöver du känna till vilka sjöar i Tiveden som finns.

Sjöar i Tiveden

Tiveden är inte bara fylld med skog och vild natur utan även av sjöar. Kring boendet hittar du flera sjöar som är passande för bad och fiske. Upplev naturen på nära håll och se allt som finns. Här hittar du all information om de sjöarna du hittar i Tiveden. Alla kan vara värda ett besök och vara trevliga att se.

Unden

Källa: Tiveden.se

En sjö med riksintresse ligger precis vid boendet och det är sjön Unden. Vattnet är kristallklart och sjön är en källvattensjö. Du hittar badplatser runt om sjön och det finns även gott om möjligheter att fiska här. Unden är en lekplats för röding och får varje år statsbidrag för kalkåtgärder för rödingens lekplatser.

Sjön, är där den är som djupast 108 meter. 13 bäckar bidrar till Unden och den har en yta på 92,8 kvadratkilometer. En stor och fin sjö som är underbar att se ut över soliga kvällar och det finns vandringsleder eller ridleder runt den för dig som vill se hela sjön.

Viken

Källa: Karlsborg.se

Den h√∂gsta punkten p√• G√∂ta kanal hittar du p√• sj√∂n viken. Vattnet √§r av riktigt h√∂g kvalitet d√• den f√•r sitt infl√∂de fr√•n sj√∂n Unden och √Ėrlen. Medeldjupet √§r p√• 10 ‚Äď 15 meter och maxdjupet p√• 30 meter. B√•de badplatser och fiske √§r Viken l√§mpad f√∂r men mest k√§nd √§r den f√∂r sin form som √§r h√§stskoformad. En sj√∂ som inte ligger l√•ngt speciellt l√•ngt ifr√•n boendet och som kan vara v√§rt ett bes√∂k. Sj√∂n ligger 92 meter √∂ver havet och √§r den h√∂gsta punkten l√§ngst med G√∂ta kanal och det finns d√§rmed mycket att se runt omkring sj√∂n. Den √§r √§ven en popul√§r destination f√∂r sportfiskare som √§r ute efter den popul√§ra fisken g√∂s.

Vättern

Källa: Runtvattern.se

Sveriges näst största sjö behöver ingen större introduktion och Vättern ligger inte långt ifrån boendet i Tiveden. Bland sjöar i Tiveden är den bland de största och du kan se mycket utmed dess kust. I hela Europa är Vättern den sjätte största sjön och det finns mycket du kan göra utmed sjön. Du kan självklart hitta många badplatser men det går även utmärkt att fiska i sjön. Den största gäddan som fångats i Sverige fiskades upp här. Du kan även hyra båtar, kanoter och uppleva en sjö som bildats av en gravsänka för 650 miljoner år sedan med många städer runt om kring.

Sörängs Bergsjö

Källa: Tiveden.se

Inte långt ifrån Nödre och Mellre Fisklösen ligger Sörängs Bergsjö. Inte den största sjön i Tiveden men belägen väldigt vackert. Du kan uppleva en helt fantastisk stillhet här och både bada och fiska i sjön. Att kunna njuta av naturen är enkelt då sjön är omringad av skog som gör att du kan vandra i området. Det finns också en brygga utöver både parkeringsplats och grillplats. En trevlig plats att njuta av lite tid för dig själv.  Sjön är 14 meter djup och har en yta på 0,031 kvadratkilometer. Låt dig upptäcka en liten och trevlig sjö genom att besöka Sörängs Bergsjö. 

Nödre Fisklösen

Källa: Tiveden.se

Nödre Fisklösen ligger inte långt ifrån Tivedstorp och det finns en stig som går hela vägen fram till sjön därifrån. Du kan självklart bada och simma här då det finns flera bryggor och självklart finns det en parkering med både grillplats och vindskydd i närheten. För dig som gillar att fiska är det en trevlig sjö med mycket fisk men framförallt är det stillheten som väntar dig här vid sjön. Känn dig avkopplad på ett helt nytt sätt genom att gå omkring i området och se allt som finns här. Skog och natur som låter dig njuta av livet på ett helt nytt sätt. Sjön ligger inte långt ifrån boendet och kan verkligen uppskattas av alla som besöker den.

Mellre Fisklösen

Källa: Tiveden.se

En rätt grund sjö på 5,5 meters djup men som ligger väldigt vackert hittar du vid Mellre Fisklösen. Placerad inte långt ifrån Nödre Fisklösen och omgiven av skog och natur. En Tivedssjö som har flera bryggor och självklart en parkeringsplats i närheten. Du kan både bada och fiska i sjön men också hitta en grillplats med tillhörande vindskydd i området. Upptäck en vacker sjö som är ganska liten och trevlig med en yta på 0,026 kvadratkilometer. Den befinner sig 218 meter över havet så den ligger rätt högt upp. Ett trevligt besök väntar dig som vill se natur och uppleva en orörd sjö för fiske eller bad.

Kvarnsjön

Källa: Tiveden.se

Belägen mellan Ottersjön och Bergsjön finns Kvarnsjön med en fantastisk utsikt från höjden som ligger intill sjön. Här hittar du ett fantastiskt fiske men också möjligheten att hyra båt för dig som vill utforska sjön på det sättet. Precis som andra sjöar i Tiveden är Kvarnsjön omgiven av en fantastisk natur som är vacker att se. Det finns parkeringsplats, vindskydd och en grillplats. Njut av naturen kring Kvarnsjön eller se utsikten från höjden som finns. Det ger dig en möjlighet att uppleva hur vacker Tiveden kan vara och vilket lugn som råder i trakten tack vare den vackra naturen.

Bergsjön

Källa: Naturkartan.se

Ett djup på 18,9 meter och en yta på 0,238 kvadratkilometer är vad som väntar dig vid Bergsjön. Den befinner sig 139,3 meter över havet. Du hittar här möjligheten att hyra båt men självklart är det en trevlig sjö att bada i. Du kan även fiska här men runt sjön hittar du också vindskydd och grillplatser. Upptäck en fantastisk natur som du ska kunna förvänta dig vid sjöar i Tiveden. Bergsjön är avskild från Kvarnsjön av ett trångt sund. Bergsjön är absolut inte den största i Tiveden men det är en trevlig sjö som är värd ett besök.

Hanesjön

Källa: Tiveden.se

Längst med vägen mellan Bergsjön och Stenkällegården hittar du Hanesjön som är mycket lättillgänglig tack vare sitt läge. Du hittar flera bryggor på den södra sidan av sjön och den är 14,5 meter djup och har en yta på 0,041 kvadratkilometer. Perfekt för bad, fiske och den östra sidan är mycket djupare än den södra sidan. Runt omkring sjön finns en trevlig natur men också vindskydd med grillplats. Upplev en sjö som är enkel att komma till och samtidigt väldigt vacker. Den ligger relativt nära boendet och kan vara ett trevligt stopp när du utforskar området. 

Djäknesjön

Källa: Tiveden.se

Du når Djäknesjön via väg 49 och den ligger bara 10 km norr om Karlsborg och 3 km från Granvik. Sjön är 13 meter djup och har en yta på 0,105 kvadratkilometer. Här hittar du en riktigt fin badplats men också möjligheten att fiska. Du upptäcker samtidigt den vackra sjön som du ser den helt fantastiska naturen. Belägen i Karlsborgs kommun och därmed en liten bit från boendet. Dock kan det vara ett trevligt stopp på vägen till eller från Karlsborg. Besöker du vindskyddet på den östra sidan har du en väldigt fin utsikt över hela sjön. Självklart finns det också grillplatser runt omkring sjön.

Kroksjön

Källa: Naturkartan.se

Vattnet är kristallklart och uppdelad i två delar med en grundare del närmare parkeringen och en djupare på andra sidan. Du har möjligheten att fiska och bada i sjön men också uppleva allt runt omkring den. Självklart finns det både vindskydd och grillplatser som gör besöket trevligare. Vid Kroksjön finns även ett takförsett bord att sitta vid. På det sättet kan du njuta av utsikten över sjön även om det skulle regna. Miljön runtomkring upplevs som trevlig och avkopplande. Det kristallklara vattnet gör också att du kan njuta av idyllen kring sjön och man kan se precis allt i vattnet.

Yttersjön

Källa: Tiveden.se

Yttersjön ligger i naturreservatet Stora Fjället med en otrolig utsikt. Den är lite svårtillgänglig men kan nås från Granvik genom en vandringsled. En vacker skogssjö med trolska gammeltallar runtomkring. I sjön lever bävrar och det finns andra djur och insekter i området. Då sjön ligger i ett naturreservat råder begränsningar för vad man får göra. Du kan bada i sjön men det krävs en respekt för naturen och området när du vistas i närheten av den.

Lilla trehörningen

Källa: Tiveden.se

Sjön sträcker sig in i Tivedens Nationalpark och på den östra sidan av sjön hittar du en grusväg. Du kan vandra runt och se Lilla Trehörningen utan att det blir en för jobbig vandring. I de delar som inte är belägna i Nationalparken kan du fiska. Dock inte i delen som är belägen i Nationalparken då det är förbjudet. Att bada eller bara njuta av den vackra naturen kan man också göra här. Sjön är 19 meter djup och har en yta på 0,493 kvadratkilometer. Du kan ganska snabbt från boendet ta dig till Lilla Trehörningen och upptäcka området kring den.

Stora trehörningen

Källa: Tiveden.se

Upptäck alla sjöar i Tiveden som ligger nära boendet och du får då inte missa Stora Trehörningen. Med en yta på 1,59 kvadratkilometer och ett djup på 29 meter är den större än sin lillebror Lilla Trehörningen. Dock är det en vacker sjö att utforska och du kan både bada och fiska här. Dock får du bara fiska utanför Nationalparken. Upptäck naturen runtomkring sjön och passa på att koppla av i stillheten som råder i den trolska naturen. Det finns både grillplatser och vindskydd i trakten kring sjön samt den populära badplatsen Vitsand finns här.

Skagern

Källa: Tiveden.se

Skagern ligger mellan Närke, Västergötland och Värmland. Den har en areal på 132 kvadratkilometer och det gör den till Sveriges nittonde största sjö. Du kan både fiska och bada här men också gå från ett landskap till ett annat. Genom att sjön är belägen i tre landskap kan du göra en utflykt hit till något roligt och till ett litet äventyr. Runt sjön hittar du vindskydd och grillplatser men också platser där du får en otrolig utsikt över sjön. Den största delen av sjön är belägen i Västergötland och den ligger en liten bit från boendet men är fortfarande värd ett besök.

Fagertärn

Källa: Tiveden.se

Ett av länets mest välbesökta Naturreservat hittar du vid sjön Fagertärn. Det är här du ser de speciella röda näckrosorna. Samtidigt som du också upptäcker en orörd natur och det gör en utflykt till Fagertärn till en trevlig upplevelse. Sjön är 9,5 meter djup och har en yta på 0,199 kvadratkilometer. I närheten ligger en parkering men du måste gå en bit för att komma till sjön. Området är ett naturreservat och därför är det förbjudet att elda, bryta kvistar eller egentligen på något sätt skada eller påverka naturen. Däremot är ett besök framförallt under blomningstiden i juli och augusti verkligen att rekommendera.