Naturguide: Tiveden

Utforska Tivedens natur och möt vilda djur i dess egna habitat. Ge dig ut i vildmarken och se älgar, ugglor och fåglar. 

Naturguide för Tiveden 2023

Tivedens skogar är fyllda med vacker natur och ett fantastiskt djurliv. Uggla, älg, tjäder, orre, vildsvin, lo och varg är djur du kan stöta på när du är ute i den vilda naturen. Ett urskogsområde som omtalats sedan medeltiden och som förknippats med legender, sägner och berättelser om troll, näcken och andra mytologiska varelser.  Att uppleva naturen i Tiveden är att förstå varför de här sägnerna och berättelserna kom till. Junker Jägares sten och Tivedens Nationalpark kan verkligen visa upp den trolska naturen.

Det finns också andra områden, områden som ligger utanför vad de flesta kan se. Där djurlivet kommer väldigt nära inpå. Där du har möjligheten att se skogens konung, älgen på nära håll. Du kan även höra vargarna yla och bo i tält för att verkligen komma närmare naturen.

Foto: Dick Wåhlin

Vad kan du se i Tiveden?

Tiveden har ett rikt djurliv men också ett växtliv som är unikt. Fagertärn med sina röda näckrosor är ett sådant exempel. Utforska naturen, skogen och vildmarken för att se och uppleva en helt ny värld på många sätt. Du kan att på egen hand eller tillsammans med en guide kunna vandra långt från de vältrampade stigarna. Uppleva naturen nära inpå och möta djur och fåglar som är svåra att se någon annanstans.

Hur ofta har du möjligheten att möta en älg eller se ugglor? Det är djur och fåglar som du kan möta och även se i deras naturliga habitat. Har du tur så kan du se bävern lämna sin hydda och simma omkring i ett vattendrag under din kanotfärd. Lämna djurparkerna bakom dig och ge dig ut på ett riktigt äventyr istället. Vandra i Tiveden och hör nattskärrans konsert eller se den populära tjäderleken med kampen, dansen och uppvaktningen som den innebär. Tiveden är fylld av djur som är svåra att se men som du kan möta ute i naturen.

Foto: David Tverling

Älg- och vargsafari

Det finns många sätt att möta djuren du vill se men det enklaste sättet är att ge dig ut i vildmarken med en lokal naturguide. En älgsafari tar dig till de platser där älgar vanligtvis vistas, något som kräver lokalkännedom. Hör vargarna yla genom att tälta på rätt platser och upplev hur fantastiskt det kan vara att se och höra vargarna.

Älgar är skogens konung och är majestätiska djur, stora men fortfarande svåra att se. De gömmer sig inte men vistas sällan där människor är. Ett möte med en älg är något du aldrig kommer att glömma. Ge dig ut på älg- och vargsafari och möt de här vilda djuren i Tiveden.

Vilka fåglar finns i Tiveden?

Fågelskådning och fågelfotografering har blivit vanligare och många uppskattar att se fåglar i det vilda. En ugglesafari kan hjälpa dig att se Lappuggla, Pärluggla och Sparvuggla samt självklart många andra fåglar. Under våren kan du se tjäderleken, Järpe och svart orrspel. En kamp, dans och uppvaktning som är otroligt svår att se.

Foto: Henry Jörgensen von Würden

Rekommenderad naturguide

Vi rekommenderar varmt David Tverling från Naturguide Tiveden. En lokal naturguide som brinner för naturen och djurlivet. David och de andra guiderna på Naturguide Tiveden är födda och uppvuxna i trakten. Med den lokalkännedomen vet de vart älgarna gömmer sig, vart man hör vargarna yla och vart du kan se ugglorna. Tjäderns lek brukar vara ett populärt inslag hos många av nationalparkens besökare.

Naturguide Tiveden erbjuder älgsafari, ugglesafari, ylande vargsafari, kanotsafari och andra uppskattade äventyr där du även kan övernatta i tält i skogen vid djupa vildmarksvandringar. Lämna stigarna och ge dig ut på okänd mark tillsammans med guider som kan ta dig till de fantastiska platserna som finns i Tiveden.

Den mest populära utflykten under sommartid är älgsafarin, medans vårens populäraste tur sker under leken för tjäder och orre. I den kan man intensiva slagsmål, tjäder- och orrspel och uppvaktning av honorna. Icke att förglömma är att Tiveden har flera olika sorters ugglor, däribland sparvuggla, pärluggla, kattuggla och även den mer sällsynta lappugglan.

Vill du veta har mer inspiration, så kan du se vad tidigare gäster har skrivit om deras upplevelser på Naturguide Tiveden, allt du behöver veta innan din utflykt.

För vidare information så når du David på 070 – 5784120 / +0046705784120.