Att göra i Tiveden 2022

Vare sig du Àlskar att fiska, vandra eller andas frisk luft, sÄ finns det saker att göra i Tiveden. Nationalparken Àr mÄnga mil ifrÄn stressig civilisation och hÀr handlar det mer om att koppla av, utforska och uppleva. Ta en kopp kaffe pÄ lokala fik, gÄ pÄ rundvandring i urskog eller dansa pÄ loge med nÀra och kÀra.

Vad finns det att göra i Tiveden?

Tiveden och dess nationalpark har blivit ett mer och mer populĂ€rt tillhĂ„ll. HĂ€r samlas Ă€ventyrare, barnfamiljer, husdjursĂ€gare, fiskare – ja, listan kan göras lĂ„ng. Men vad finns det dĂ„ att göra i Tiveden, förutom det uppenbara att gĂ„ pĂ„ rundvandring i naturen? En hel uppsjö, Ă€r svaret. TĂ€nk dig att du har aktivitetsspannet likt en camping med utsikten och vidderna frĂ„n Nordamerika, men med en svensk ’touch’ pĂ„ det hela.
För att underlĂ€tta har vi gjort vĂ„r egen topplista över saker att göra i Tiveden med omnejd – helt utan inbördes ordning. (Se bara till att checka av samtliga punkter pĂ„ din att göra-lista för ett fullĂ€ndat Ă€ventyr!)

1. Ta en cykeltur lÀngs lederna

Om du har pumpat 18-vĂ€xlaren ordentligt sĂ„ Ă€r det bara att ge sig ut pĂ„ cykeltur lĂ€ngs Kolarleden. Det Ă€r en 18 km lĂ„ng strĂ€cka pĂ„ grus och asfalt – och som faktiskt inte behöver nĂ„gon vindsnabb hoj med nysmord kedja för att köras pĂ„. Detta Ă€r en perfekt cykelled att ta med hela familjen pĂ„. Halva strĂ€ckan gĂ„r bredvid vackra Unden och resterande kilometrar breder sig bortĂ„t Nationalparken. God tur!

2. Paddla kanot i SÀvsjön

Det finns mĂ„nga saker att göra i Tiveden. Men den personliga favoriten mĂ„ste vara att paddla kanot genom SĂ€vsjön. TĂ€nk dig en sommardag med stilla bris, gottsĂ€llskap och spegelblankt vatten. Turen gĂ„r inte bara genom SĂ€vsjön utan kanotleden börjar i Bosjön och ringlar hela vĂ€gen upp till Unden – med flertalet sevĂ€rdheter lĂ€ngs vĂ€gen. Se upp för alla bĂ€vrar i Bergvattnet bara!

3. Besök Nationalparken – ett mĂ„ste att göra i Tiveden

tiveden nationalpark
VidstrÀckta vyer i Nationalparken
Nu Ă€r det dags att knyta kĂ€ngor och packa matsĂ€ck. Att besöka Nationalparken Ă€r ett mĂ„ste nĂ€r du Ă€r i Tiveden. DĂ€r kommer du utan tvekan finna vildmarkskĂ€nslan vid första anblick och bli ett med naturen i Sydsveriges hĂ€ftigaste skogar. Parken ligger mittemellan VĂ€nern och VĂ€ttern. DĂ€r finner du hisnande klippblock – som vi kan ”tacka” inlandsisen för men Ă€ven flertalet vandringsleder att ge sig ut pĂ„. Glöm inte hĂ€lplĂ„ster!

4. GÄ pÄ fisketur

Om du glömt agn och spö i lĂ€genheten sĂ„ Ă€r det bara att vĂ€nda om. Att gĂ„ pĂ„ fisketur i nĂ„gon av Tivedens alla sjöar Ă€r nĂ€mligen balsam för sjĂ€len. Vi rekommenderar att agna loss i fiskrika EdsĂ„n. I den ”blĂ„ zonen” Ă€r det enbart flugfiske som gĂ€ller, men i den gula fĂ„r du ta med dig spinnaren eller ’ha det gött’ och meta. LĂ€s mer om hur du fixar fiskekort och hyr bĂ„tar i den allsmĂ€ktiga Fiskebroschyren.

5. Ta en fika pÄ Rönne Kapell

Om det Ă€r en sĂ„dan dag… nĂ€r du helst vill sitta still, kanske lĂ€sa en god bok eller prata om svunna tider. Ja, dĂ„ Ă€r det dags att ta en fika pĂ„ Rönne Kapell. KafĂ©et hĂ„ller öppet pĂ„ helger under hela sommaren och erbjuder, enligt egen utsago, ”nybakade bullar och förstklassiga bakverk”. Även en smarrig tomatsoppa med vitlöksbröd finns pĂ„ menyn för den som vill stanna kvar nĂ„gra extra timmar. Först till kaffekvarn!

6. Testa pĂ„ AktivitetsgĂ„rden i ÖrsjönĂ€s

Är ni ett gĂ€ng som Ă€lskar utmaningar och stĂ„hej? Eller gillar ni att hitta pĂ„ saker i sakta mak? Det spelar ingen, pĂ„ AktivitetsgĂ„rden i ÖrsjönĂ€s finns det nĂ„got för alla. Testa pĂ„ Höghöjdsbanan eller utmana familj och vĂ€nner pĂ„ en femkamp. HĂ€ng med pĂ„ morgonyoga, turridning eller en mysig vandring. Gemensamt för alla grupperingar Ă€r att dagen kan avslutas med badtunna, bastu och en magiskt god grill över öppen eld.

7. Handla lokalt pÄ Tivedshandeln

Sugen pĂ„ nyfĂ„ngad, rökt firre? Kanske ett knippe morötter frĂ„n den lokala bonden? Syltade och saftade burkar med skogens hĂ€rligheter? DĂ„ bara mĂ„ste du besöka Tiveds Lanthandel. HĂ€r gĂ„r du hem med bygdens alla lĂ€ckerheter; kött, bröd, grönsaker, oljor – ja, listan Ă€r lĂ„ng och vi rekommenderar att du gĂ„r minst tvĂ„ gĂ„nger. Lanthandel, bar, restaurang, cafĂ©, lounge och rökeri  – allt under samma tak!

8. Dansa loss pÄ Luripompa

Bara för att du befinner dig i vildmark och granskog sĂ„ betyder inte det att du inte kan gĂ„ pĂ„ galej. Luripompa Ă€r stĂ€llet dĂ€r det hĂ€nder i Tiveden. HĂ€r erbjuds mat, dryck men framförallt musikunderhĂ„llning och dans. FĂ„ kvarterskrogskĂ€nslan mitt i skogen – med supergoda burgare och spontanvals med bordsgrannen. Öppettiderna varierar men Luripompa öppnar pĂ„ eftermiddagen och stĂ€nger nĂ€r solen gĂ„r ner.

9. Sola & bada i Vitsand

avkoppling tiveden
Lata dagar i Tiveden
NÀr vÀdret steker pÄ och badtemperaturen ökar, dÄ Àr det dags att bege sig med parasoll till Vitsand. Om du gillar vackra, lÄnggrunda sanddyner sÄ lÀr du vilja stanna hela dagen. Men om du mot förmodan skulle tröttna pÄ solen sÄ kan du göra en avstickare med medhavd hÀngmatta och titta pÄ nÀrliggande grottor eller ta en promenad pÄ Vitsandsrundan. Vad du Àn vÀljer sÄ rekommenderar vi en hög solskyddsfaktor!

10. Tjacka tomater hos Familjen Groenewegen

Gillar du pasta? FrĂ€ser du gĂ€rna vitlök, olja och chili? DĂ„ behöver du givetvis införskaffa bygdens godaste tomater ocksĂ„! Familjen Groenewegen strĂ€var efter att erbjuda smakrika, nĂ€rodlade och obesprutade tomater pĂ„ sin odling. GĂ„rdsbutiken har öppet varje dag mellan 10 – 19 och hittas i Åsbro – nĂ„gra mil frĂ„n Askersund. En perfekt utflykt för alla matĂ€lskare!

11. Sannerudsmarken

Älskar du att flanera runt bland olika stĂ„nd fyllt med godsaker och lokala smiden och produkter? DĂ„ ska du definitivt besöka SannerudsmarkenTivedens största marknad med över 10 000 besökare Ă„rligen. Bygatan Ă€r över 600 meter lĂ„ng och Ă€r en av Sveriges största marknader. Evenemanget hĂ„lls i slutet av varje sommar och arrangeras av Tivedens Utvecklingsgrupp.